boeren in het bos.png

Boeren in het Bos

Onze passie voor dieren en natuur is waar we ’s ochtends voor opstaan en ’s nachts van wakker liggen. De natuur is onze boerderij en onze boerderij is de natuur. De dieren kunnen zichzelf prima redden. Ze weten beter dan wij wat ze kunnen eten en wat niet. En waar ze hun eten kunnen vinden en hoe ze gezond blijven. Het is aan ons om ze de ruimte te geven, zodat ze hun eigen weg kunnen zoeken. En waar we ze die ruimte niet kunnen geven, moeten wij als boeren ze een handje helpen. 

We willen laten zien dat je vee natuurlijk kunt houden, én dat dit een alternatief is voor de huidige veeteelt. Om het een alternatief te laten zijn, moet een boer er een inkomen mee kunnen verdienen. Om dat mogelijk te maken is het nodig onze producten zo direct mogelijk aan de consument te kunnen leveren. Dat doen we nu.

Richard van Pelt & Mariska Slot

Dieren

Boeren in het Bos zet verschillende dieren in als ‘beheerders’ en ‘klussers’. De dieren houden gebieden open, geven variatie aan de vegetatie, halen ongewenste planten of gewasresten weg of verspreiden juist de zaden. Dit voorkomt het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen en dringt het gebruik van fossiele brandstoffen terug. Het werk wordt gedaan door oerrassen, zoals de Schotse Hooglander, Angus en Tamworth varken. Elk dier heeft zijn eigen kwaliteit; er worden dan ook verschillende soorten ingezet. Dit maakt het landschap diverser. Bovendien heeft elk natuurgebied iets anders nodig. De dieren lopen 365 dagen per jaar in de vrije natuur en eten met de seizoenen mee. Door de beweging en het eten van kruiden, grassen, takken en bladeren houden ze zichzelf gezond.

 
Etivaz.png

L'Etivaz AOP

In de jaren dertig van de vorige eeuw vond een groep van 76 Gruyère-producerende families dat overheidsregelingen kaasmakers toestonden om de eigenschappen die Gruyère zo speciaal maakte, in gevaar te brengen. Ze trokken zich terug uit het Gruyère-programma van de overheid en 'creëerden' hun eigen kaas - L'Etivaz - genoemd naar het dorp waar ze allemaal woonden. Ze stichtten in 1932 een coöperatie en de eerste kaaskelders werden gebouwd in 1934.

L’Etivaz AOP

De L’Etivaz AOP wordt van mei tot oktober gemaakt in iets meer dan honderd alpenkaasmakerijen in Zwitserland, waar de rauwe melk volgens een traditioneel recept boven een open vuur met de hand tot kaas wordt gemaakt. De rauwe melk wordt ter plekke verwerkt en zit vol alpenkruiden aroma’s. Het gehele productieproces en de kleine hoeveelheid kaasmakerijen maakt de L’Etivaz AOP een zeldzame kaas.

Etivaz AOP heeft een uitgesproken kruidig-fruitige smaak met een licht nootachtige toets, die afhankelijk van de gegraasde kruiden varieert per graasgebied. De Etivaz AOP wordt tussen 5 en 13 maanden gerijpt en is zeer goed te bewaren.

 
Olijfolie familie.png

Eleolado

Eleolado’s missie is om elk jaar verse groene olijfolie, afkomstig van de eerste persing te produceren. Het unieke van de Halkidiki olijf(olie) is dat dit soort olijven afkomstig is van een speciaal ras, namelijk de “hondroelia”, ook wel dikke olijf. Dit ras komt ten volle tot zijn recht doordat alle omgevingsfactoren kloppen; de ligging aan de Egeïsche zee, de bescherming van de bergen, de wind die door de bomen kan waaien en de rode grond zorgen voor een verrassend resultaat; een olie met een unieke fruitige smaak en een aangename kruidige bitterheid dat iedere druppel heerlijk maakt.

“Alles wat je aandacht geeft groeit. Het is mooi om te zien dat oude bomen door generaties heen vruchten blijven produceren en ons blijven geven wat de natuur schenkt. Met dit idee in mijn gedachten ben ik “Eleolado” gestart, een klein familiebedrijf waar ik mijn eigen olijfolie produceer. Eerlijk, puur natuur, zonder toegevoegde middelen, zo van de eerste koude persing, ongefilterd de fles in.”

Giorgos Gogos